Έρευνα της MARC για τη διαδοχή στη Ν.Δ.

21.10.2009

Προβάδισμα Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ δείχνει γκάλοπ της MARC

Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη έναντι των άλλων τριών αντιπάλων της, αλλά εκλογή προέδρου στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών δείχνει πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MARC για τον ALPHA από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου σε δείγμα 813 ψηφοφόρων της ΝΔ. Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποιον επιθυμείτε για αρχηγό στη ΝΔ» η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει 34,7% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 25,8%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 19,8% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,4%, ενώ το 10,3% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκλογή προέδρου του κόμματος, καθώς το 45% απάντησε ότι θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, ενώ το 34,1% δήλωσε ότι θα απέχει και το 20,9% ότι θα το σκεφτεί αν θα ψηφίσει. Χαμένη από την αποχή και τους αναποφάσιστους φαίνεται ότι βγαίνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αν και διατηρεί το προβάδισμα, καθώς από αυτούς που σίγουρα θα ψηφίσουν, το 32,7% δήλωσε ότι προτιμά την κ. Μπακογιάννη, το 28,3% τον κ. Σαμαρά, το 22% τον κ. Αβραμόπουλο και το 8,9% τον κ. Ψωμιάδη, ενώ το 8,1% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Το ίδιο συμπέρασμα εξάγεται και στο ερώτημα «μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά ποιον προτιμάτε», όπου στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ το 52,2% απάντησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών και το 40,3% τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, ενώ σε αυτούς που σίγουρα θα ψηφίσουν τα ποσοστά είναι 48,5% και 43,7% αντίστοιχα. Στο ερώτημα «μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Δημήτρη Αβραμόπουλου ποιον προτιμάτε», στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ η πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει 54,1% έναντι 37,6% του πρώην υπουργού Υγείας και σε αυτούς που σίγουρα θα ψηφίσουν τα ποσοστά είναι 52,3% και 38,5% αντίστοιχα.

Η δημοσκόπηση όμως έκρυβε και ένα παράδοξο, καθώς ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται σταθερά δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ για την διαδοχή, στο ερώτημα «μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλου ποιον προτιμάτε», η κατάσταση αντιστρέφεται. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ το 43,6% απάντησε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και το 46,7% τον πρώην υπουργό Υγείας και σε αυτούς που σίγουρα θα ψηφίσουν τα ποσοστά είναι 44,6% και 45,7% αντίστοιχα.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Μπορείτε να δείτε τη σχετική σελίδα του ALPHA εδώ.