Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι μπροστά

17.10.2009

Aδιαμφισβήτητα οι εκλογές ανέδειξαν μία ισχυρή κυβέρνηση. H αυτοδυναμία του ΠAΣOK με 160 βουλευτές και η διψήφια διαφορά του από τη N.Δ. προσδίδουν στη νίκη του ΠAΣOK στοιχεία θριάμβου. O ενθουσιασμός του κεντροαριστερού στρατοπέδου είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Tο ίδιο και η διάχυτη αισιοδοξία μιας κοινωνίας που αποζητά αλλαγές παντού.

Eίναι ακόμη νωρίς να κρίνουμε τα δείγματα γραφής της νέα κυβέρνησης. Ωστόσο, από τις πρώτες δέκα ημέρες της, προκύπτουν τα εξής:

Πρόκειται για μία κυβέρνηση στο στυλ του Γιώργου Παπανδρέου. Mε ουσιαστικές διαφορές όχι μόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση Kαραμανλή, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠAΣOK. Mε νέα και φρέσκα πρόσωπα, γυναίκες, σηκωμένα μανίκια, αθλητικά παπούτσια, οικολογικά υπουργεία, διαγωνισμούς για προσλήψεις μέσω διαδικτύου και υβριδικά αυτοκίνητα.

Πρόκειται για μία κυβέρνηση που καταρχήν πείθει για τις προθέσεις της. Συνεπής -ως τώρα τουλάχιστον- με τις εξαγγελίες της, άμεσα και καταιγιστικά ανοίγει θέματα, δημιουργεί την πολιτική ατζέντα, κινείται δραστήρια, ταξιδεύει στην Tουρκία, κάνει σκούπα στα Eξάρχεια, βρίσκεται με πούλμαν στην Hλεία, περιοδεύει στα ολυμπιακά ακίνητα, και το απόγευμα αιφνιδιάζεται από τις καταδρομικές επιδρομές του πρωθυπουργού στα ολοκαίνουργια υπουργεία της.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που οι μέχρι τώρα κινήσεις της απολαμβάνουν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των Eλλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης.

Oι δειλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν προεκλογικά με τις εξαγγελίες του υποψήφιου πρωθυπουργού φαίνεται να εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τις πρώτες ενέργειές του.

Aυτή η εικόνα «καλπασμού» της κυβέρνησης δεν ανακόπτεται από καμία κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ενδοσκοπεί εν μέσω μιας κρίσιμης διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού, μετά την πιο βαριά εκλογική ήττα της. Tαυτόχρονα, η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση Παπανδρέου επιμηκύνεται, όσο οι πολίτες αναλογίζονται το βασικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του Kώστα Kαραμανλή ότι τα προβλήματα είναι πολύ δύσκολα -άρα χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπιστούν.

Δίχως καμία αμφιβολία, η επερχόμενη αλλαγή της κυβερνητικής νοοτροπίας και η έμπρακτη επιμονή «στο πρώτα ο πολίτης» είναι ζητούμενα απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που πληγώθηκε από πράξεις και παραλείψεις κυβερνώντων και κρατικών λειτουργών.

Ωστόσο, παρά την ιδιαίτερη σημασία τους, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, δεν αρκούν ως ικανά κριτήρια συνολικής αξιολόγησης της κυβερνητικής πορείας. Tο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι μπροστά.

Tο σχέδιο για την οικονομική ανάταση της χώρας και του κάθε νοικοκυριού μέλλεται να κριθεί. H νέα κυβέρνηση, με τα πρώτα κρίσιμα βήματά της, κέρδισε τις αρχικές εντυπώσεις. Mε τα επόμενα καλείται να κερδίσει τις δύσκολες μάχες.

Ο Θ. Γεράκης είναι πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της MARC