Οικονομική κρίση - Έρευνα της MARC για τη ΓΣΕΒΕΕ

28.05.2009

Τα στοιχεία-σοκ αυτά αναδεικνύονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ (συνομοσπονδία επαγγελματιών - βιοτεχνών) από την εταιρεία Marc, στο χρονικό διάστημα 27 Απριλίου - 4 Μαϊου 2009 σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Στον δρόμο βρέθηκαν κατά το προηγούμενο 12μηνο 160.000 εργαζόμενοι, καθώς 2 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις.
  • Την έξοδο θα δουν τους επόμενους 12 μήνες άλλοι 120.000 εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή «καταψηφίζεται» από την αγορά καθώς το 74% των επιχειρηματιών κρίνει πως τα μέτρα που λαμβάνει ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 1,5% εκτιμά πως αυτά αφορούν τις μικρές - πολύ μικρές και το 3,7% τις μεσαίες.

Την έρευνα παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος και Νικ. Σκορίνης και ο πρόεδρος της Marc Θωμάς Γεράκης.

Ωρολογιακή βόμβα
Σχολιάζοντας ο κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα», που απειλεί την αγορά, το έντονο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών και την καθυστέρηση στις εξοφλήσεις λογαριασμών.

Τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc δείχνουν τα εξής:

Τζίρος - ρευστότητα - δάνεια: Τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων.

Η συντριπτική πλειονότητα, 90%, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Οι 7 στις 10 δηλώνουν «αισθητά», 2 στις 10 «ελάχιστα» και 1 στις 10 «καθόλου».

Η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτήν την περίοδο. Αδυναμία στην κάλυψη ταμειακών υποχρεώσεων αναφέρει το 45% των επιχειρήσεων, ενώ ζημιές δηλώνει το 42%.

Οι 3 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες. Το 13% αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ενώ το 12% απειλείται με χρεοκοπία.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φαίνεται να πλήττουν σχετικά περισσότερο τη μεταποίηση. Ακολουθεί το εμπόριο και έπονται οι υπηρεσίες.

Η 1 περίπου στις 3 επιχειρήσεις απευθύνθηκε τους τελευταίους 12 μήνες σε κάποια τράπεζα για δανεισμό. Εξ αυτών χρηματοδοτήθηκαν οι μισές. Το 36% των επιχειρήσεων που κατέφυγαν σε δανεισμό ανέφεραν πως δεν χρηματοδοτήθηκαν με το ποσόν που ήθελαν ή χρηματοδοτήθηκαν με δυσμενέστερους όρους.

Απασχόληση
Το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων του κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ για το επόμενος έτος πως θα το διατηρήσει τον ίδιο αριθμό δηλώνει το 78,5%.

Η ερμηνεία των στοιχείων αυτών αποκαλύπτει πως ήδη 160.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ την οδό της ανεργίας θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του 2009 άλλοι 120.000, απολυόμενοι από το 15% του συνόλου των επιχειρήσεων, καθώς και από επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο (11,7% του συνόλου).

Οσον αφορά στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, οι 8 περίπου στις 10 επιχειρήσεις (78,5%) δεν προβλέπουν αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων τους. Μείωση του προσωπικού πιθανολογεί το 15% των επιχειρήσεων και αύξηση το 6,3%.

Ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση της απασχόλησης θεωρείται η επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (69,5% των ερωτηθέντων), έναντι του μέτρου της ελαστικοποίησης της απασχόλησης με μείωση ωρών ή ημερών εργασίας (16% των ερωτηθέντων).

Τα μέτρα
Κρίνονται ανεπαρκή τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 74,4% των ερωτώμενων, ενώ επαρκή ή μάλλον επαρκή τα θεωρεί το 16,7%.

Ισχυρή πεποίθηση της αγοράς είναι ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς αναμένονται για το 17% των επιχειρήσεων μέσα στο 2009, για το 26,7% μέσα στο 2010, για το 13,5% μέσα στο 2011, για το 18% αργότερα, ενώ το 24% δεν είναι σε θέση να προβλέψει χρονικά το τέλος της ύφεσης.

Ασφαλιστικό
Οι 3 στους 4 επιχειρηματίες θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεν είναι ασφαλή και ανησυχούν για το αν θα πάρουν σύνταξη.

Η συντριπτική πλειοψηφία (89,3%) των ελεύθερων επαγγελματιών κρίνουν ανεπαρκείς τις συνταξιοδοτικές παροχές και ως εκ τούτου δεσμεύουν ή θα ήθελαν να δεσμεύσουν (αλλά δεν μπορούν) πόρους σε προσωπικές επενδύσεις.

Το 46% προσπαθεί να εξασφαλίσει συμπληρωματικά εισοδήματα για μετά τη συνταξιοδότησή του, το 43,3% δηλώνει ότι θα ήθελε, αλλά δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ μόνο ο ένας στους 10 πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικό εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.

ΕΣΥΕ: ΣΤΟ 9,1% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Οι άνεργοι έφτασαν ήδη τους 451.000

Καλπάζει η ανεργία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 9,1% από 8% τον ίδιο μήνα του 2008. Μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 56.828 και έφθασε τα 451.000 άτομα.

Να σημειωθεί πως σε σχέση με τον Ιανουάριο (9,4%) καταγράφηκε οριακή μείωση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται απίθανο να επαληθευτεί ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας για ανεργία στο 8% για το σύνολο του έτους, τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατες αναλύσεις κάνουν λόγο για έξαρση του φαινομένου μέσα στο καλοκαίρι εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης του τουρισμού.

Πιο αναλυτικά οι νέοι είναι τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανεργίας, καθώς ο ένας στους τέσσερις αδυνατεί να βρει δουλειά. Το ποσοστό στις ηλικίες έως 24 ετών έφθασε στο 25,7% από 22,1% το 2008.

Αλλά και στους νέους από 25 έως 34 ετών το 12,5% είναι σχεδόν τρεισήμισι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του γενικού μέσου όρου.

Σε επίπεδο Περιφερειών ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό στο Νότιο Αιγαίο. Διαμορφώνεται στο 17,3% και έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2005 μέχρι και σήμερα.

Για να δείτε το δημοσιευμένο κείμενο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, κάνετε κλικ εδώ.