Η πορεία της ολικής ανατροπής

12.10.2009

Το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 μοιάζει πολύ μακρινό. Ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια κούρσα αντοχής, κατάφερε την Κυριακή που μας πέρασε να πετύχει κάτι που δύο χρόνια πριν φαινόταν ανέφικτο. Σημείωσε την πιο μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981 και καθήλωσε τη συντηρητική παράταξη στο χειρότερό της ποσοστό στη Μεταπολίτευση.

Αδιαμφισβήτητα, αφετηρία όσων είδαμε να συμβαίνουν την Κυριακή στις κάλπες ήταν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου κατάφερε να εκλεγεί μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία, προτάσσοντας την ανάγκη για αυτονομία της πολιτικής, κάτι που αποδείχθηκε και η βάση των επιχειρημάτων του όλη την επόμενη περίοδο. Τα περίπου 800.000 μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν με την ψήφο τους σε εκείνες της εκλογές έκριναν ότι το διακύβευμα ήταν κυρίως η ανασύνταξη του Κινήματος και η σαφής και καθαρή κεντροαριστερή του κατεύθυνση.

Οχι μικρής σημασίας ήταν και η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Οι προτάσεις συνεργασίας και οι συνεχείς αρνήσεις από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν την πόρτα του επαναπατρισμού σε μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν στις έρευνες κοινής γνώμης ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας όμως ουσιαστικά σε συνεργασία των δύο κομμάτων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η πολιτική συζήτηση περιορίστηκε κυρίως στα σκάνδαλα και έτσι τις τάσεις των δημοσκοπήσεων ήρθε να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου. Η διαφορά του 4,4% θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη αν η αποχή ήταν μικρότερη, όπως φάνηκε και από τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls της Κυριακής.

Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι, του οποίου ο προορισμός ήταν πια προδιαγεγραμμένος, η προεκλογική περίοδος προς την 4η Οκτωβρίου. Ο Γ. Παπανδρέου πρόταξε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και κατέφερε να επικοινωνήσει με σχεδόν άψογο τρόπο το μήνυμα και το όραμά του για την επαύριον των εκλογών. Ετσι μπόρεσε να διευρύνει συνεχώς τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Με την ισχυρή αυτοδυναμία των 160 εδρών, το στοίχημα του Γ. Παπανδρέου είναι τώρα να μετατρέψει την ελπίδα όπως αυτή εκφράστηκε στις 4 Οκτωβρίου σε εμπιστοσύνη μακράς πνοής.

Ο Πέτρος Ιωαννίδης είναι πολιτικός αναλυτής της MARC

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ εδώ.